blogbongok

Fakta bongok- Buah Keriang

In Fakta bongok on October 24, 2010 at 11:11 pm

Tengah2 fenin kepala aku try la belek fb terjumpa cikgu fardiah hanum kesayangan aku dlu tu share link dari utusan online mengenai buah keriang ni. Oh! baru ku tahu..keriang rupanya nama buah ni. Ni kalu budak2 hostel SMKE VII, Taiping mesti kenal buah ni kepunyaan apek yg anjing dia suka ligan org tu. Apek tu tanam kat tepi pagar sebelum melintasi titi maut kalu nk outing tu. Ahaha! ntah la wujud ke x lg pokok tu.


Buah ni boleh dikatakan hampir pupus. Payah sgt nk jumpa skrg ni. Budak2 skrg mana taw dah buah ni, bleh mkn ke tak, ntah kuar umah pn tidak. Mana taknya..men game je keje 24 jam. Haish! Pokok keriang ni hanya berbuah sekali dalam setahun sekitar bulan April hingga Mei dan buahnya akan bertukar menjadi warna hitam apabila benar-benar masak serta meninggalkan kesan berwarna hitam pada lidah apabila dimakan. Gothic gitu. Buah ni kalau dilihat dari jauh sejibik macam buah anggur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: